Gode fiskekaker av sei

For de fleste er fiskekaker en rett som holder mange minner fra barndommen. Lukten av fiskemat var kanskje ikke det beste man visste å komme hjem til, men når de nystekte fiskekakene lå der på fatet sammen med nykokte poteter, gulerøtter og en herlig klatt rømme, løp tennene likevel i vann. Fiskekaker kan lages av flere sorter fisk, men best av alt er den litt grovere varianten gjort på sei. Selvsagt er det raskeste alternativet å kjøpe fiskekakene fikse og ferdige fra butikken eller fra en fiskehandler, men det er faktisk verken vanskelig eller tidkrevende å lage dem selv heller.

Til fire porsjoner

  • 375 g filet av sei
  • 1 ss potetmel
  • 1 ts salt
  • Pepper etter smak og behag
  • 1 1/2 dl melk, eventuelt fløte
  • 1 liten vårløk, eller annen smakstilsetning

 

Se flere oppskrifter her.

Slik gjør du det

En veldig viktig ting å merke seg når man lager mat av fisk er at ingrediensene alltid skal være kalde, ikke tempererte som når du steker biff. Det kan også være smart å male fiskekjøttet i en kvern, dersom du synes det er vanskelig å få delt det opp i små nok biter. Du kan også kjøre det i en blender eller en foodprocessor, men vær klar over at fiskekjøttet er svært delikat og blir finmalt på et øyeblikk. Noen liker at fiskekjøttet er svært oppmalt, men det er godt å ha litt å bite i også.

Når du har fått ønsket konsistens på blandingen rører du inn salt og potetmel. Hell i melken litt om litt, mens du rører rundt hele tiden. Dersom du vil ha ekstra smak kan en hakket vårløk gjøre en fantastisk jobb. Del den opp og la den sette smak på fiskekakene sammen med pepper etter ønske. Du kan også tilsette ferske urter i blandingen, som for eksempel persille.

Når du har blandingen klar former du ut fiskekakene. Det lønner seg å lage relativt flate kaker slik at de raskere blir gjennomstekte. Dersom du ikke liker å ta i fiskeblandingen med hendene kan du dyppe to spiseskjeer i vann og bruke dem som verktøy til å forme kakene. Press kakene litt flate før du steker dem i godt med smør. La varmen være sterk nok til at du får den flotte gyldne fargen, men skru ned etterhvert slik at fiskekakene ikke blir svidde før de rekker å steke fullstendig gjennom. Dersom du liker smørstekt løk kan du godt steke løken sammen med fiskekakene, dette setter en deilig smak på både fiskekakene og på løken selv.

Tilbehør

Mange sverger til kokte poteter og raspet gulerot med sitron når de serverer fiskekaker. Sannheten er at fiskekaker kan kombineres med så mangt. Smørdampede grønnsaker, mykstekt løk, rotmos eller kanskje en gratinert potetgrateng. Fiskekaker kan også spises mellom to brød som en sunn burger. Kombiner med dine favoritter og nyt et tradisjonsrikt måltid av rene, ferske ingredienser.

Foto: Vist med tilatelse fra Matprat.no.