Tradisjonsrike kjøttkaker i brun saus

En eller annen slags variant av kjøttkaker finnes i de fleste matkulturer. Svenskene har sine kjöttbullor, danskene sine frikadeller og til og med i den varierte verden av tapas finner man spanske albóndigas. Likevel er det noe helt spesielt med ekte norske kjøttkaker. Det finnes flere varianter av retten som vanligvis, men ikke nødvendigvis alltid, består av grovkvernet kjøtt, kokte poteter, ertestuing og brun saus. Her vil vi dra frem en tradisjonsrik oppskrift på gode, gammeldagse kjøttkaker, som garantert vil få barndomsminnene til å komme strømmende.

Rekker til fire porsjoner

  • 500 g kjøttdeig
  • 2 ts salt
  • 1/2 ts pepper
  • 1/2 ts muskat, malt
  • 1/2 ts tørket ingefær, malt
  • 2 1/2 ss potetmel
  • 2 dl vann eller melk

Slik går du frem

Konsistensen på kjøttkakene er en smakssak. Noen liker at de er grove, andre foretrekker en finere masse. Dersom du foretrekker det siste, anbefales det at du anvender en foodprocessor. Du kjører helt enkelt alle ingrediensene til du har en jevn masse, rundt 10-20 minutter.

Hvis du synes kjøttkakene er best når de er litt mer rustikke i utformingen kan du helt fint også lage dem for hånd. Se til at du fordeler krydderne jevnt i kjøttblandingen og kna inn potetmel og melk litt av gangen til du får den ønskede konsistensen.

Også størrelsen er helt opp til deg, men det vanlige er at de er på størrelse med en spiseskje. Det kan derfor være praktisk å anvende en skje til å forme kjøttkakene, slik at det er lettere å få samme størrelse på alle kjøttkakene. Dersom du dypper skjeen i kaldt vann mellom hver utforming, vil kjøttblandingen lettere slippe taket og det er enklere å få fine kaker.

Stek kjøttkakene brune i smør eller olje i en middelsvarm steikepanne. Rundt 2 minutter på hver side vil være nok om du ikke har laget veldig store eller tykke kaker.

Brun saus

De stekte kjøttkakene skal så trekke i rundt 10 minutter i brun saus. Du kan anvende ferdigsaus på pose, eller gå for denne enkle oppskriften:

  • 3 ss smør
  • 3 ss mel
  • 2 dl melk, gjerne helmelk
  • 4 dl kjøttbuljong
  • Salt og pepper

Smelt smøret og rør inn melet til du får en tykk og jevn saus. La blandingen brunes før du rører inn melk og kraft, litt om litt. Det er smart å bruke en god visp, så unngår du klumper. La sausen koke opp før du skrur ned varmen og lar den få kose seg i rundt 5 minutter. Smak til med salt og pepper.

Tilbehør

Tradisjonelt sett serveres kjøttkaker med kokte poteter og ertestuing, men det finnes også de som foretrekker andre grønnsaker, som rosenkål, gulerøtter og brokkoli. Kjøttkake-politiet lar deg slippe unna med det meste, men den brune sausen bør du ikke vike fra!

Foto: Vist med tilatelse fra Matprat.no.